sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Maalaisvehnäleipää

Supikoiran avomies Kettu tällä kertaa koettaa myös leivän leivontaa.
-------------
Päätin toteuttaa jo vähän aikaa pohdinnassa olleen suunnitelman ja tehdä samasta juuresta vehnäleipää. Löysin netistä tämän reseptin jokin aika sitten ja olin ostanut myös tarvittavat ainekset leivän tekemistä odottelemaan. Siispä perjantaina kun Supikoira aloitti oman ruisleipänsä teon, erotimme osan juuresta omaa vehnäleipääni varten. Koska vehnäleipätaikinan ei tarvinnut ohjeen mukaan kohota kuin tunnin verran, jätin oman osani juuresta hautumaan vielä yhdeksi yöksi (senkin uhalla että siitä tulee vielä happamampaa). Ruokaa annoin juurelle hyvin maltillisesti, tavoitteena lähinnä vain estää sen kuoleminen.

Lauantaina aloitettiin sitten leivän tekeminen hiivan sulattamisella. Kun se oli sulanut, sekoitin sen lämpimään veteen ja kaadoin juuren joukkoon. Perään sitten suolaa sekä ohjeen mukaiset määrät jauhoja. Taikina oli tämän jälkeen lähinnä vain löysää velliä joten jauhoja sai lopulta lisätä melkoisen runsaalla kädellä lisää jotta siitä tuli riittävän kiinteää. En ottanut näitä määriä mihinkään ylös vaan kaadoin aina vähän lisää vehnäjauhoja ja hiivaleipäjauhoja vuorotellen.

Lopuksi vielä lorautin perään rypsiöljyä ja laitoin taikinan kohoamaan saunan lauteille ja lähdimme ulos kävelylle. Kävelyn jälkeen sainkin aloittaa saunan siivoamisella sillä taikina oli kohonnut ulos astiasta. Siivouksen jälkeen nostelin lopun taikinan leivinalustalle jotta siitä saisi muotoiltua leivän. Taikinassa oli edelleen liian vähän jauhoja joten muotoilusta ei oikeastaan tullut yhtään mitään vaikka alustalla oli runsaasti jauhoja. Luovutin, nostin taikinamöykyn uunipellille, korjailin sitä hiukan leipää muistuttavaan muotoon ja laitoin uuniin.

Leivästä tuli ensimmäiseksi yritykseksi aika hyvää ja vieraatkin pitivät siitä.

2 kommenttia:

  1. Kuulostaa hyvälle. Leivän löysästä taikinasta voi paistaa myös padassa, googlaamalla löytyy ohjeitakin, mutta nakkaa vaan tuon taikinan paistumaan lämmitettyyn pataan. Kaikki uunit ei tykkää että pohjalle heitellään vettä, tämäkin jää pois pataleivässä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tätä ohjetta joskus kokeiltiinkin padassa http://kadenvaantoa.blogspot.fi/2012/04/maa-vavahtelee.html?spref=fb
      Siitä vaan unohtui kirjoittaa tänne tuoreeltaan ja asia oli jo kadonnut mielestä. En tullut edes ajatelleeksi että tosiaan ihan normaalin juureen tehdyn taikinan voisi myös laittaa pataan, mutta ihan loogistahan se on :)

      Veden voi laittaa myös pellille uunin alaosaan niin ei pitäisi teoriassa haitata uunia.

      Poista