maanantai 15. huhtikuuta 2013

Paahdettuja manteleita

Päivitelläänpä pitkästä aikaa taas tännekin.
Tarkoitus on ollut jo parin viikon ajan tehdä taas leipäsatsi. Entiset kun on syöty jo aikaa sitten. Harvapäisenä olen kuitenkin unohtanut laittaa juuren tulemaan kunnes on aina liian myöhäistä jos leivonnan haluaa ajoittaa viikonloppuun. Ja minä haluan.
Jotain muuta sen sijaan ollaan saatu aikaiseksi. Vaikka blogi koskeekin pääasiassa leipiä ja niide leivontaa niin ehkäpä saan anteeksi yhden mantelipäivityksen. Varsinkin kun jo aikaisemmin lupailin laittavani sellaisen.

Olemme pariin otteeseen kokeilleet kotona paahdettuja manteleita. Ensimmäisellä kerralla mantelit pääsivät vähän kärähtämään (onneksi eivät pahasti) ja toisella kerralla taas minun teoriani mukaan olivat pannulla liian lyhyen hetken ja nesteet ja hunaja eivät ehtineet tarttua manteliin kunnolla.
Netissä ohjeita on vaikka kuinka monen moisia ja keittokirjastani (Kaisa Isotalo & Raija Kuittinen, Kotiruoka, 76. painos s.433-434) löysin vielä pari ohjetta sekä sokeri- että suolamanteleille. Me yhdistelimme erilaisia ohjeita ja teimme niistä itsellemme toimivan ja hyvältä tuntuvan version.

Tarvitaan

  • 3 dl kuorellisia manteleita
  • 2 rkl vettä
  • 2 rkl juoksevaa hunajaa
  • 2 tl rypsiöljyä
  • 1/2 dl kanelisokeria (vähempikin kyllä riittää)
  • (1/2tl suolaa)
  1. Uuni kuumennetaan 225 asteeseen. Mantelit levitellään uunipellille ja paahdetaan uunissa kunnes alkavat tuoksua, saavat vähän väriä ja alkavat poksahdella. Korkeintaan 10 min meidän uunissa.
    Tämän vaiheen aikana voi sekoittaa valmiiksi kanelisokerin (ja halutessa suolan) kulhossa.
  2. Vesi, hunaja ja öljy kiehautetaan paistinpannulla ja lisätään mantelit perään. Keitellään siinä kunnes neste on imeytynyt manteleihin/haihtunut ilmaan.
  3. Lämpimät mantelit pyöritellään kanelisokerissa ja levitellään sitten leivinpaperille jäähtymään. Voi vähän irrotella toisistaan jos ovat takertuneet yhteen ja halutessa vielä ripotella kanelisokeria päälle.
Kuva osoitteesta http://lakkajapeura.blogspot.fi/ jossa myös yksi erilainen ohje paahdettujen mantelien tekoon.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti