lauantai 27. huhtikuuta 2013

Talkkunaa (juureen)

Nyt on uusi juuri taas saunassa. Pitkään se kesti saada aikaiseksi.
Laitoin tällä kertaa todella paljon sitä savusaunassa kuivatettua talkkunaa jota meillä vielä toistaiseksi on kaapit väärällään. Katsotaan mitä juuri sanoo kun sitä on nyt ehkä kolmasosa juureen lisätystä jauhomäärästä. Talkkunassahan on pääraaka-aineena vilja (tosin en tiedä tarkalleen mitä tuo kyseinen talkkuna sisältää) joten luulisi kelpaavan eliöstölle ravinnoksi. Jatkoruokinnan hoidan kyllä ihan perinteisesti ruisjauholla.

Kaivelin nopsasti mitä wikipedia sanoo talkkunasta. Oletan että tässä meillä olevassa talkkunassa olisi herneitä tai papuja seassa. Mutta kun en tunne valmistajaa (kaverin kautta saatua yksityisen ihmisen valmistamaa) niin hankala lähteä selvittämäänkään. Eikä sillä ehkä niin väliä.
Jos meillä olisi savusauna omassa pihapiirissä niin voisi kokeilla itsekin talkkunan valmistusta. Olisi varmasti mielenkiintoista. Riihtä meillä ei ole enkä oikein tiedä millä sen korvaisi jos ei savusaunalla. Haluaisin kuitenkin talkkunaani kunnollisen savunaromin jos sitä lähtisin tekemään.
Tässä vielä toinen linkki jonka takaa löytyy yksi talkkunan valmistaja joka hyvin suurpiirteisesti kertoo valmistuksesta.

Lapsena söin talkkunaa piimään sekoitettuna ja kotitekoisen mansikkahillon kanssa *nam*. Oli ihan kaupan talkkunaa mutta muistan että hyvää oli. Voisi joskus kokeilla tuolla kotikutoisella talkkunalla. On aika paljon voimakkaamman makuista kuin se kaupan talkkuna mitä olen itse aikaisemmin syönyt.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti