Itse en ole tosiaan käyttänyt ensinkään hiivaa leipiini.
Minun on paha antaa vinkkejä tai kertoa miten kannattaa tehdä kun en ole epäonnistunut vielä ollenkaan (kuulostaapa omahyväiseltä) mutta pienenä koosteena mitä olen tehnyt tuloksena onnistunutta leipää.
- Juuren teko alusta asti. Hapattamiseen käytin piimää ja luonnonjogurttia. Sekoitin ne lämpimään veteen ja lisäsin ruisjauhoja niin että nesteestä tuli vellimäistä. Vein sen saunaan jossa lämpötila on jatkuvasti 30-40c. Lisäsin joka päivä kerran tai jopa kahdesti hiukan jauhoja ja tarvittaessa lämmintä vettä. Leivoin kun juuren pinnalle oli muodostunut selvä kunnon kerros vaahtoa. Tähän meni useita päiviä.
- Otin valmiista taikinasta pienen sämpylän kokoisen palan jonka laitoin pakastimeen seuraavaa leipomista varten (jos aikoo maustaa leipää niin pallo kannattaa ottaa talteen ennen maustamista niin saa neutraalin alun seuraavalla kerralla).
- Sulatin taikinamöykyn ja liotin sen kädenlämpöiseen tai vähän lämpimämpään veteen. Lisäsin myös hiukan jauhoja juuren ravinnoksi. Tein rakenteesta jälleen vellimäistä. Ruokin juurta kuten ensimmäisellä kerralla kunnes pinnalla oli vaahtoa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti