torstai 22. marraskuuta 2012

Ensimmäiset leivät!!!

Kun tulin töistä oli taikina kohonnut liinan alla todella hyvin. Oli melkein kaksinkertaistunut. Liinasta huolimatta pintaan oli kuivunut ohut kova kuori, mutta sain sen sekoitettua pehmeäksi taikinaan sekaan.
Leipien muotoilusta ei oikein tahtonut tulla mitään taikinan tahmaisuuden vuoksi. Pitää seuraavalla kerralla ostaa isompi pussi jauhoja (nyt oli 1 kilo). Onnistuin kuitenkin tekemään neljä vähän ison miehen kämmentä suurempaa leipää. Kaksi peltiä ja molemmille pelleille kaksi leipää. Palanen taikinaa meni myös pakkaseen säilöön jotta voin tehdä siitä seuraavan juuren.
Laitoin uunin ensin lämpiämään 225 asteeseen. Leivät saivat nousta uunin lämmitessä. Meillä on aika tehokas uuni ja leipinä eivät enää paljoa nousseet.
Annoin leipien olla uunissa n. 15 min ja pienensin sitten lämpötilaa 150 asteeseen. Kun leivät olivat olleet uunissa n. 40 min eikä pohjaa naputtaessa vieläkään kuulunut ontohkoa ääntä lisäsin lämmön 200 asteeseen ja annoin olla vielä n 10 min. Sitten leivät olivat kypsiä.

Tietysti lämmintä leipää piti heti päästä maistamaan. Onhan tuo aika hapanta kuten pelkäsinkin, mutta silti syötävää :) Ja onhan se ensimmäiseksi yritykseksi aika hyvin. Olen oikeasti ylpeä suorituksestani.

Se mitä pitää seuraavalla kerralla muistaa on että en anna juuren kypsyä yhtä kauan vaan kun juuri kuohuu niin on aika tehdä taikina sinä päivänä. Toivon saavani happamuuttakin hiukan vähennettyä lyhentämällä juuren kypsymisaikaa. Toki happamuuden poisto voi olla teoriassa ajateltuna vaikeaa jos käytän samaa juurta, mutta en halua haaskata tätäkään yritystä vaan jatkan saman juuren kehittämistä. Jos taikinaa makeuttaisi hiukan siirapilla tai hunajalla niin sekin voisi auttaa.
Toinen asia on varata suurempi määrä jauhoja ja kolmas on yrittää ajoittaa leipominen viikonloppuun jotta juuren kypsymistä ja taikinan nousemista on helpompi seurata.
Tietysti koko homma on seuraavalla kerralla vähän erilainen kun on valmiiksi hapatettu juuri josta alkaa tehdä. Seuraava yritys voisi sitten olla jouluksi kotitekoista leipää. Sitä voisikin vähän makeuttaa ihan jo vaikka juhlan kunniaksi ;)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti